Een tankcontainer wordt gebruikt voor het vervoeren van vloeistoffen, poeders en gevaarlijke stoffen. Tankcontainers zijn ADR voertuigen. ADR is de afkorting voor het Franse ‘accord européen relatif au transport international des merchandises dangereuses par route‘, oftewel het vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg. Om mogelijke schade aan mens en natuur zoveel mogelijk te beperken moeten tankcontainers aan strenge eisen voldoen. De verplichte labels op de tankcontainer zijn een goed voorbeeld.

Wat is een tankcontainer?

In tankcontainers worden zowel gevaarlijke als ongevaarlijke stoffen vervoerd. Denk aan stoffen zoals melk of oliën. Het vat van de tankcontainer is gemaakt van roestvrijstaal met daaromheen een isolatie- en beschermingslaag van polyurethaan en aluminium. Het vat wordt in een stalen frame geplaatst. Er zijn verschillende soorten containers, zoals een silotank of reefertank. Een silotank wordt gebruikt voor bijvoorbeeld granen en een reefertank wordt gebruikt om vloeistoffen gekoeld te vervoeren. Daarnaast is het ook mogelijk dat de container twee compartementen heeft. Zo kunnen er twee verschillende stoffen tegelijkertijd vervoerd worden.

De soorten containers zijn aan te duiden met een T-code. Een T-code van 1 tot 3 betekent dat de tankcontainer ongevaarlijke producten bevat. Een T-code boven de 3 geeft aan dat het gevaarlijke stoffen betreft.

Wat zit er in de tankcontainer?

Wat er in de tankcontainer vervoerd wordt, moet ook aan de buitenkant zichtbaar zijn. Om aan te geven waar de tankcontainer voor gebruikt wordt zijn er diverse iconen bedacht, waaronder:

  • Een vis/boom symbool om aan te duiden dat de tankcontainer milieugevaarlijke stoffen bevat
  • Een thermometer symbool om aan te duiden dat de tankcontainer verwarmde stoffen vervoert
  • Een “under fumigation” label om aan te duiden dat de tankcontainer is gegast met bestrijdingsmiddelen

Door de etiketten weten de vervoerder en degene die de container gaat open maken waar ze rekening mee moeten houden. Er zijn allerlei specifieke labels en nummers om aan te geven wat er in de tankcontainer zit. Het RIVM heeft bijvoorbeeld een pagina met de gevaarsnummers.

Voldoen aan strenge eisen

Omdat we te maken hebben met voedselveiligheid, het milieu en de gezondheid van mensen die met de container werken, moet een container aan strenge eisen voldoen. Behalve het hanteren van de juiste labelling moet de container regelmatig getest en onderhouden worden. Dat is precies wat Holland Tank Service voor transportbedrijven betekent. Wij regelen de estimatie, reparatie en renovatie van tankcontainers, ook voor reefer tankcontainers, electrical of steam heated tankcontainers. Daarnaast kunnen we containers modificeren.

Heeft u interesse in onze dienstverlening? Onze ervaren monteurs adviseren u graag. Neem contact op met één van onze medewerkers!